СРЕДНА ГОРА - ТУРИСТ. ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН КОМПЛЕКС "БУНТОВНА"

- Секция География

СРЕДНА ГОРА - ТУРИСТ. ВЪЗПОМЕНАТЕЛЕН КОМПЛЕКС "БУНТОВНА"В подножието на връх Вълк в Същинска Средна гора е създаден единственият засега у нас туристически възпоменателен комплекс "Бунтовна". Той заема площ от 70 хил. дка и се простира върху местностите Конска поляна и Кулата.Гората в целия район на комплекса е букова, водата е леденостудена, а пътеките, които отиват до него, са бунтовни - оттам е и неговото име. Дните на бунта по тези места започват от дълбока древност, преминават през хайдушките легенди и свършват с партизанските лагери и скривалища. Робът от Тракия е намирал тук своя приют, хайдутинът от най-будния край на страната е спирал тук да пладнува, а партизаните от бригада "Васил Левски" са преживели тук дни на величие, на тежки загуби и безгранично щастие, защото свободата за тях идва по тези места.В този край над всичко издига снага връх Вълк. Панорамата от него е пленителна и незабравима. На юг се диплят склоновете на Средногорието и се сливат с китната Тракийска низина.

Зад нея се възправят Родопите. На запад стърчат внушителният лоб на Рила и нежните очертания на Витоша. Обърнем ли се на север, пред нас се разстила могъщата снага на Стара планина, а пред нея издигат рамене върховете Богдан и Буная. Източно от Богдан е гористият хълм Барикадите.Възпоменателният комплекс "Бунтовна" се състои от хижите Партизанска, Средногорска, Воеводска, Червена гвардия, възпоменателни паметници, паметни плочи, чешми, издигнати в прослава на подвига на загиналите повече от 1000 души от Средногорието в борбата за победата на социалистическата революция. Хижата паметник Партизанска е изградена през 1968 г. Инициативата за нейното построяване подемат местните борци против фашизма и капитализма. Помагат им туристически организации, много заводи от Пловдивския и Кричимския промишлен район и околните ТКЗС. Този красив планински дом има 80 легла и е истински архитектурен бисер в Средна гора. Хижата разполага с модерна кухня и столова, отделна туристическа кухня, санитарни възли с топла вода, пералня и гладачница. Всички помещения са водоснабдени и електрифицирани.

В хижата има уредена музейна експозиция. Със снимки, текстове и вещи е показан трудният път на борците от Централното Средногорие. Всеки, посетил музейния кът, се среща с имената и подвизите на стотици герои, паднали в борбата за народна свобода. Втората построена хижа в комплекса е Воеводска. Тя е изградена в стила на старите възрожденски къщи от средногорския край. Разполага със 70 легла. Пред нея има могила от каменни блокове с.изписани върху тях мисли за хайдути и възрожденци и паметник на хайдутина. На нея се намира огромен барелеф, показващ подвига на Хвърковатата чета на Бенковски и на партизаните от отрядите, посещавали този край. По-високо е х. Червена гвардия, която се използва главно от пионери и средношколци. Често тук се връчват комсомолски книжки и се връзват за пръв път червени пионерски връзки. Хижата има 180 места за нощуване, добро битово обзавеждане с кухня и други стопански помещения. Средногорска има 33 места за нощуване. Разположена е близо до х. Червена гвардия.

В района на комплекса са изградени 24 възпоменателни чешми, всяка една свързана с героичен момент от историята на този бунтовен край. Голям паметник напомня за героизма на трите поколения борци, воювали по тези места за свободата, правдата и щастието на народа. Комплексът е съоръжен със спортни площадки и голям паркинг. До възпоменателния комплекс "Бунтовна" може да се отиде с автобус от селата Кръстевич и Красново. Много пешеходни пътеки водят до хижата от с. Кръстевич ( 3 ч), от селата Красново и Стрелча и гр. Копривщица (4 ч), и от с. Старосел(5 ч).

Допълнителни обекти: Дядо Пенковото ханче. На 5 мин от х. Средногорска по пътя за Барикадите се намира малка полянка, на която било разположено Дядо Пенковото ханче, приютявало керванджии и колари, които пътували от Пловдив за Копривщица. Местността Бумкалото. По съшия път на 1 км от Барикадите се намират огромни скали и вековни букови гори. Това е Бумкалото - девствен средногорски кът, укривал хайдути и партизани. На 500 м по на север е поляната Пересатица. На гранитната скала са изсечени фигурите на двамата партизани - Велко Йончев от с. Кръстевич и Кунчо Вителков от с. Красново, обхванати от пламъците на горящата клада, живи изгорени от фашистките палачи.






Коментирай свободно: