Положителни и отрицателни черти на Gnu/Linux

- Секция Компютри

            Положителни черти на Gnu/Linux:
1.      Gnu/Linux е безплатна операционна система. Може да вземете Gnu/Linux безплатно от някои приятел/познат, от Интернет или да го закупите от фирма като заплащате само носителя.
2.      Gnu/Linux е популярен. Той може да работи на евтини и стари компютри 386/486, Pentium, AMD, Cyrix. Може също да работи на станции от висок клас базирани на архитектурите SPARC и Alpha, на PowerPC и др.
3.      Той е мощен. Ще бъдете учудени колко бързо работи системата при много едновременно работещи процеси и отворени прозорци. Gnu/Linux успява много добре да използва хардуера за разлика от някои платени операционни системи като MS Windows 98.
4.      Той има всички възможности на Unix. Gnu/Linux е многопотребителска и многозадачна операционна система.
5.      Gnu/Linux e изцяло съвместим с Windows 95/98/NT/2k/XP/03. Може да инсталирате Gnu/Linux и MS Windows едновременно и да ползвате която си пожелаете. Gnu/Linux може да директно използва файловете на MS Windows. Има разработени емулатори за изпълнение на приложения за MS Windows на Gnu/Linux. Такъв безплатен емулатор е :Wine. Комерсиални емулатори са: VMware, CrossOver Office, Cedega. Съществуват и MS-DOS емулатори като: DosEmu, DOSBox.
6.      Той е малък. Основната система може да работи дори с 8 MB памет. Система с основни възможности ще се събере в 50 MB дисково постранство. Ако това Ви изглежда много, то е защото Gnu/Linux съдържа много полезни програми. Gnu/Linux може да работи дори на джобни устройства като Palm-Pilot.
7.      Използван за създаването на на супер-компютри в цял свят.
8.      Той е добре документиран. Обществото на разработчиците на Gnu/Linux основа Linux Documentation Project(LDP- проект за документиране на Gnu/Linux) които осигурява огромно количество документация.
9.      Той не принадлежи никому. Може напълно безплатно да се разпространява.
10. Той е с отворен код т.е. всичко в него може да бъде видяно от Вас. Идеята на всичко това е, че позволява денонощната разработка от безброй програмисти което спомага за бързото отстраняване на грешки в сигурност или в каквото и да било. Много подходящ цитат е: "Когато има достатъчно очи, всички грешки изплуват на повърхността" от "Катедралата и Базара" от Ерик Реймънд.
11. Gnu/Linux е способен да удовлетвори нуждите на всеки от страна на наличен софтуер
12. Създаден е да поддържа всякакъв вид мрежови протоколи
13. Притежава поддръжка на голям брой устройства (камери,видео/звукови карти и т.н.)
14. Благодарение непрекъснато развитие се предоставя висока стабилност на системата.
15. Той се поддържа от почти всички платформи
16. Възможност за стартиране само от компакт дисково устройство дори без наличието на твърд диск
17. Минимално наличие за момента на Вируси и Spyware
 
Отрицателни черти на Gnu/Linux:
 
1.  MS Windows потребителите които ползват Gnu/Linux може да изпитват носталгия към MS Windows.
2.   Игрите за MS Windows под Gnu/Linux работят, но се подкарват по- малко по- особен начин. Комерсиалния емулатор за игри под Gnu/Linux е Cedega.
 
Често задави въроси:
 
В01: Възможно ли е някой приложения за MS Windows да се стартират под Gnu/Linux
 
О01:Да. Голяма част от приложения могат да се стартират с некомерсиалния емулатор Wine, друга част с комерсиалните емулатори като:Cedega, VMWare и т.н.
 
Библиография:
 
Полезни Връзки:
 
 
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ЗА ВСИЧКИ ТЕМИ:
 


Коментирай свободно: