Мултимедийни системи- Част 2

- Секция Мултимедия

        Процесор.

       Тенденцията е да се преминава към многоядрени процесори, не само заради по-високата изчислителна мощност, осигурявана от тях, но и заради по-големия комфорт на работа с тях. При работа с няколко приложения едновременно, компютърът продължава да реагира съвсем нормално и няма да се получават забавяния докато превключвате между различните програми. При тежки и натоварващи компютъра задачи, като създаване на информационни архиви, проверка за наличието на вируси и така нататък, се работи нормално с друго приложение. Не е проблем да се гледа филм или да се играе някоя игра, докато във фонов режим се изпълняват други тежки задачи. Именно в това отношение особено интересни са процесорите Intel Core 2 Duo, които осигуряват много добра производителност, икономични са и не отделят големи количества топлина.

Видео:
- да изпраща видео от Интернет към широкоекранен телевизор;
- да възпроизвежда, създава и записва видео на CD/DVD дискове;
- да приема телевизионни програми и да ги записва;
- да показва, редактира и изпраща по електронна поща цифрови фотографии.
 
Аудио:
- да приема AM/FM радио (което да може да записва, подобно на ТВ програми);
- да изтегля МР3 файлове и да ги възпроизвежда през аудио системата на домашния театър;
- да възпроизвежда, създава и записва аудио на CD/DVD дискове.
 
Капацитет за съхранение на медийно съдържание:
- видео и аудио файловете изискват дисково пространство с голям капацитет – от 500GB нагоре.
   В мултимедийните системи за проектиране се използват и т.н. дискови масиви. Специален контролер, вграден в дънната платка на компютърната система поддържа цифровото кодиране и управление на индивидуалните дискове.
Контролерът на масива се свързва към персоналния компютър, чрез патентован или стандартен интерфейс.
      Моделите за дискови масиви са наречени RAID – от английски език “голям масив от нескъпи дискове” – разработени от 1998г.. Съществуват няколко нива - RAID 1 до 5. Новите твърди дискове имат капацитета от 500 Gb до 1000 Gb и скорост на въртене над 12000 об/min

      С развитието на инструментите за софтуерна обработка на информацията, се създават и огромни приложения чието управление в реално време изисква от 2 Gb до 4 Gb RAM.
 
      С един персонален компютър, свързан към телевизора и аудио системата, вие получавате достъп до всички тези функции чрез навигация през менюта на екрана. Контролът на системата се извършва с устройство за дистанционно управление, но можете да използвате клавиатурата и мишката на стандартния персонален компютър.
 
      Производители на компютърни системи предлагат РС с функционалността на медиен център (HP Pavilion Media Center PC, например). Но ако имате сравнително нов компютър, можете да го превърнете в медиен център на цифровата техника в дома ви с някои допълнения.

      По отношение на хардуера няма да се изискват големи инвестиции. Ако вече имате голям екран и качествена аудио система, ще трябва да осигурите следните компоненти:

      - звукова карта, която да поддържа стерео, цифров съраунд или многоканален аналогов съраунд. За добро качество на звука е достатъчна 24- битова карта с коаксиални или оптични цифрови изходи.
      - РС приемник на AM/FM радио;
      - ТВ тунер (самостоятелен или видео карта с ТВ тунер), с възможност за
запис на ТВ програми без рекламите;
      - твърд диск с капацитет около 500 GB. Ако записвате HDTV, ще ви трябва и повечe;
      - устройство за дистанционно управление;
      - кабели.

      За да имате напълно интегриран медиен център, ще ви трябва и съответен софтуер. Така ще можете да управлявате цялата система от един интерфейс с екранни менюта. Софтуер от рода на Meedio Pro, Sage TV, InterVideo Home Theater или BeyondTV с Beyond Media дава възможност да свържете компонентите от системата за домашен театър към компютъра и да ги контролирате централно.

      Предлагат се и пълни комплекти за ъпгрейд, които включват хардуер, софтуер и инструкции за изграждане на собствен медиен център, например D.Vine D2 Quiet Media Center. Той включва шаси, охлаждаща система без вентилатор (за да не се влошава качеството на звука), дънна платка, процесор и операционната система Windows XP Media Center Edition (xpMCE). Цената обаче доближава тази на по-евтините готови компютри с функционалност на медиен център, така че изниква въпросът дали си струва.
 
      Примерна спецификация за мултимедийна конфигурация (2008)

      Acer анонсира новата си настолна компютърна система Acer Aspire X3200 и Acer P244W - 24 инчов широкоекранен LCD дисплей. Системата е оборудвана с три-ядрен Phenom процесор, Blu-ray устройство, Dolby Home Theater звук, възможност за възпроизвеждане на филми с висока резолюция и други.
 
     Процесор: AMD Phenom X3 8450 (2.1 GHz, 512KB X 3 L2 кеш)
     Памет: 4096 MB DDR2
     Чипсет: NVIDIA GeForce 8200
     Видео карта: NVIDIA GeForce 8200 (вградена)
     Твърд диск: 640 GB SATA II (7200 RPM, 8 MB кеш)
     Оптично устройство: Blu-ray Disc/DVD-Super Multi
     Четец за карти:
     56K ITU v.92 Fax/Modem (RJ-11 порт)
     Операционна система: Windows Vista Home Premium SP1 64-бита
     9 USB 2.0 порта
     IEEE 1394, HDMI, eSATA портове
     Стерео високоговорители:
     Acer USB клавиатура
     USB оптична мишка

     Acer P244W 24-" LCD дисплей:
     24" широкоекранен дисплей
     Резолюция: 1920 x 1080 пиксела
     Поддръжка за видео с висока резолюция 1080p
     75 Hz честота на опресняване
     2 ms време на реакция
     Контраст: 20 000:1 (ACM)
     Яркост: 300cd/m2
     Ъгъл на видимост: 170° (H)/160° (V)
     16.7 милиона цвята
     2x HDMI, 1x VGA входове


Съдържание: 

Мултимедийни системи- Част 1

Мултимедийни системи- Част 2

 


Коментирай свободно: