Хенри Хъдсън 1550-1611

- Секция География

През 1607 г. Хенри Хъдсън бил изпратен от английска компания, която търгувала с Русия, да потърси пряк морски път към Китай на север. По онова време никой не знаел, че полярните райони са покрити с ледове. Смятало се, че ледовете на Арктика са само ивица с не особено голяма широчина. Хъдсън  поел   курс на север от остров Шпицберген и  достигнал до 80-ия паралел.Нилой преди това не бил стигал толкова далече  на  север. Плътните ледове обаче принудили  Хъдсън да се върне. През 1609  г. втората експедиция на Хъдсън се отправила на север през Баренцово море, но отново ледът преградил пътя й. Хъдсън завил на запад, за да потърси друга възможност. Той плавал покрай бреговете на Северна Америка, докато стигнал реката , нарвчвна по-късно Хъдсън. Навлязъл 240 км навътре по течението й, но така и не намерил път към Тихия океан.

През 1610 г. отново доплавал до Арктика, но решението му да зимуват в един огромен залив, който замръзвал , се оказало фатално. Храната свършила, екипажът се разбунтувал и  през 1611 г. изоставил Хъдсън.

По време на третата експедиция разбун­тувалият се екипаж изоставил Хъдсън заедно със сина му и още петима от верните му спътници в малка лодка в Хъдсъновия залив. Никой повече не ги видял.

Втората експедиция на Хъдсън, когато открива река Хъдсън, била подкрепяна от холандската Източноиндийска компания. Една година по-късно холандски търговци, привлечени от разказите на Хъдсън за изобилието от koжи по тези места, достигнали устието на река Хъдсън. През 1614 г. те построили крепост на остров Манхатън и нарекли селището Ню Амстердам. Днес градът се нарича Ню Йорк.


Коментирай свободно: