GNU/Linux

- Секция Компютри

            Линукс създаде повече вълнение в компютърните среди, отколкото която и да е друга разработка в последните години.
Gnu/Linux е обединение на:
            GNU проекта и програмите, създадени от Free Software Foundation(Фондация за свободен софтуер) като компилаторът gcc и други.
            Linux е ядрото на операционната система, което предоставя услуги като многозадачност,виртуална памет, управление на файловата система и устройствата за вход и изход.
            Gnu/Linux не би съществувал без програмите от проекта GNU. Разработката на Университета в Бъркли – BSD Unix (Berkely Software Distribution) също има важно значение за Gnu/Linux, но не толкова за създаването му, колкото чрез предоставянето на програми. Голяма част от основните програми в дистрибуциите на Gnu/Linux са адаптирани от BSD като мрежовите инструменти и т.нар „демони“ (daemons). Кодът в ядрото, реализиращ поддръжката на мрежа е независима разработка, но мрежовите инструменти и демони са взети от BSD. Днес Gnu/Linux се пише и поддържа от няколко хиляди разработчици, които си сътрудничат чрез Интернет. Появиха се компании, които предлагат поддръжка за Gnu/Linux, създават лесни за използване дистрибуции и продават работни станции с предварително инсталиран Gnu/Linux. През март 1999 година се проведе първото търговско изложение Linux World Expo в Сан Хосе, Калифорния, която беше посетено от около 12 000 души.
            Нека поясним начина на номериране на верисийте на Gnu/Linux. За някои от начиначещите потребители на Gnu/Linux е объркващ начинът, по които се отбелязва версията на различните части на софтуера. Когато за пръв път видите Gnu/Linux, вероятно това ще бъде дистрибуция на компакт- диск с надпис „Fedora Core версия 4“ или „Debian версия 3.1“. Важно е да разберете, че номерът на версията се отнася само за конкретната дистрибуция. Този номер се определя от Fedora или Debian. Ядрото на Gnu/Linux както и всяко приложение има собствен номер на версия.
Ядрото на Gnu/Linux получава номера на версията си по специален начин който е желателно да разбирате. Както отбелязахме по- рано, ядрото е сърцето на операционната система и отговаря за управлението на всички хардуерни ресурси във Вашия компютър- твърд диск, мрежови платки, памети т.н. За различка от Microsoft Windows, ядрото не включва библиотеки от приложно ниво или графичен потребителски интерфейс като команден интерпретатор или графична среда. Все още хората смятат версията на ядрото на Gnu/Linux за версия на „цялата система“, което е заблуждаващо. Ако чуете някои да казва, че „използва ядро с версия 2.6.15.4“- , това не значи, че системата му ползва най- новите версий на наличните приложения.
            Ядрото на Gnu/Linux получава номера на версията си по следния начин. Винаги са на разположение две версии на ядрото- стабилна и разработвана. Стабилната версия е предназначена за повечето потребители на Gnu/Linux, които не се интересуват от разработката на несигурни, експериментални възможности на ядрото, а се нуждаят от стабилна, работеща система. От друга страна, разработваната версия се променя доста често, като разработчиците добавят и изпробват нови възможности. Промените в стабилната версия се правят предимно за отсраняване на открити грешки или пропуски в сигурността на системата, докато промените в разработваната версия могат да са от всякакъв тип- от добавяне на нова подсистема към ядрото до финни настройки на някой драйвер за подобрвяне на производителността му.Разработчиците на Gnu/Linux не гарантират, че разработваната версия на ядрото ще работи на всеки компютър, но се грижат стабилната версия да работи добре навсякъде.
            Стабилната версия на ядрото има четен второстепенен номер(Например: 2.4), докато разработваната версия има нечетен(Например: 2.5). Текущата разработваната версия винаги има второстепенен номер точно с едно по- голям от второстепемнния номер на текущата стабилна версия. Така, че когато текущата стабилна версия стане 2.4, текущата разработвана версия ще бъде 2.5.
            Всяка от версиите на ядрото има асоциирано трето число- номер на поправката(patch или „кръпка“), например 2.2.19 или 2.3.85. Номерът на поправката показва конкретна преработка на ядрото от дадена версия като по- големите числа съответстват на по- нови поправки. В момента Февруари 2006 година последната стабилна версия на ядрото е 2.6.15-4.
            Днес Gnu/Linux е завършен вариант на Unix, способен да използва системата X Window, TCP/IP, Web, Email и т.н. Почти всеки важен безплатен софтуерен пакет е адаптиран за Gnu/Linux, а вече съществува и немалко комерсиален софтуер за него. Всъщност, много разработчици създават приложенията си за Gnu/Linux, а след това ги адаптират за други операционни системи. Днес ядрото на Gnu/Linu поддържа много повече хардуер от оригиналните си версии. Много хора са провели тестове за производителността на системи с Gnu/Linux и са открили, че тя е по- голяма от производителността на работни станции на Sun Microsystems, Compaq, Microsoft Windows и др.
            Gnu/Linux може да превърне персоналния компютър в работна станция. Той ще Ви даде пълната мощ на Unix. Бизнес- компаниите инсталират Gnu/Linux на цели мрежи от компютри, като го използват за управление на финансова информация. Gnu/Linuxсъщо управлява данни в болниците, предоставя среда за разпределена работа, за телекомуникации и т.н. Много университети по света използват Gnu/Linux за курсове по операционни системи, програмиране и дизайн. И, разбира се компютърните ентусиасти използват Gnu/Linux вкъщи за програмиране, създаване на документи и за разнообразни експерименти.
            Gnu/Linux управлява не само работни станции и персонални компютри, но и големи сървъри. Все повече хора откриват, че Gnu/Linux е мощен, стабилен и достатъчно гъвкав, за да управлява и най- големите дискови масиви и многопроцесорни системи и да изпълнява приложения от Web сървър до корпоративни бази данни. Учените свързват масиви от Gnu/Linux машини в огромни групи(клъстери), за да решат проблемите с особено тежки изчисления от областта на физиката и инженерните науки. Това което прави Gnu/Linux толкова различен, е че той е свободна реализация на Unix. Той е разработван и продължава да се разработва от група доброволци, основно в Интернет, които разменят код, съобщават за открити програмни грешки и решават проблемите в отворена среда. Всеки е добре дошъл да се включи в усилията за разработване на Gnu/Linux.
            Днес Gnu/Linux се ползва от потребители, разработчици на софтуерни приложения, системни администратори, създатели на мултимедийни продукти и т.н. Все повече Unix програмисти започват да използват Gnu/Linux заради ниската му цена- само за няколко долара те получават цялостна среда за програмиране, при това работеща на евтини компютри и разполагаща с огромно количество адаптирани програми. Gnu/Linux е модерна операционна система, съвместима със стандарта POSIX и също наподобяваща System V, затова кода, който работи под Gnu/Linux, би трябвало да работи под която и да е друга съвременна Unix операционна система.
            Ако искате да ускорите работата на Вашето приложение, Gnu/Linux е една от най- добрите възможности. А ако възникнат проблеми, ще намерите много отзивчиви хора в мрежата които с радост биха ви помогнали.
            Gnu/Linux се превръща в чудесен форум за мултимедия. Това е резултата от съвместимостта му с огромно разнообразие от хардуер, включително основните модерни звукови и видео контролери. За Gnu/Linux са адаптирани различни среди за програмиране, включително MESA. Приложението GIMP е разработено под Gnu/Linux и много художници го използват за обработка на графика и дизайн. Например, при създаването на филма „Титаник“, някои от специалните ефекти са направени с Gnu/Linux машини с процесори Alpha. Gnu/Linux има и други практически приложения. Gnu/Linux системи са преминали през открития океан в северния Атлантик, управлявайки телекомуникациите и анализа на данни в океанографски изследователски кораб. Gnu/Linux системи се използват в изследователските станции в Антарктика. Gnu/Linux се използва в много болници за поддръжка на информацията за пациентите им.
            И така Gnu/Linux се разпространява в най- различни посоки. Настройването и поддръжката му изискват определени умения, но Gnu/Linux доказа, че е мощна операционна система с добра цена, която предоставя нови възможности на всеки, който иска да има допълнителен контрол върху компютъра си.
 
 
Често задавани въпроси:
 
В01: Защо трябва да казваме Gnu/Linux, а не само Linux?
О01: Защото Linux не би бил това което е без Gnu. Gnu разработва голяма част от компонентите за системата. През 1984 година се дава начало на разрабоването на GNU, години преди Линус Торвалдс да напиши Linux ядрото или kernel.
 
B02: Защо името е важно?
О02: Защото така както Линус Торвалдс допринася за развитието на операционната система, така и GNU не отстъпва по принос. Точно поради тази причина е важно да се употребява цялото име Gnu/Linux
 
В03: Каква е разликата между операционна система и ядро?
О03: Операционната система е комплекс от програми, които са важна съставна част на компютърната система. Понятието операционна система, както и нейните функции, не са строго определени. Ядрото е една от програмите в операционната система което предоставя услуги като многозадачност,виртуална памет, управление на файловата система и устройствата за вход и изход
 
В04: Защо казваме Gnu/Linux, a не Linux/Gnu
О04: Това е така защото участие първо указва GNU и след това Linux. Затова е прието да се казва Gnu/Linux
 
В05: Защо Gnu/Linux се развива така бързо.
О05: Бързината в развитието на Gnu/Linux се дължи на много фактори като някои от тях са: отворения, броя хора допринасящи за развитието и популяризацията на Gnu/Linux други.
 
В06: Защо хората се плапат когато чуят „Gnu/Linux“
О06: Хората се плашат нe от Gnu/Linux, а от незнанието какво е това Gnu/Linux. В природата на хората е да се плашат от неизвестното.
 
В07: Мога ли като Windows потребител да мигрирам на Gnu/Linux без да се лишавам от възможностите които предлага MS Windows.
О07: ДА. Миграцията от MS Windows към Gnu/Linux е много гладка тъй почти всяко приложение за MS Windows има разработка за Gnu/Linux.
 
В08: Има ли възможност наличие на MS Windows и Gnu/Linux едновременно на един и същ компютър.
О08: ДА. И двете операционни системи са напълно отделени. Имате възможност с boot менажер да избирате операционна система която желаете да ползвате.
 
 
 
Библиография:
 
Ерик С. Реймънд. Катедралата и базарът.
 
Полезни връзки:
 
http://www.revolution-os.com/


Коментирай свободно: