Жабче, което предсказва времето

- Секция Любопитно

Жабче, което предсказва времето

Изработената от хартия жабка—дървесница, лази по стълбичка и като жива от­гатва промените на времето. Огъни във форма на буквата П ламаринена лента с дължина 6 cm и пробий в нея два отвора. В тях вмъкни игла — тя трябва свободно да се върти.
 
Нагрей средна­та част на иглата, за да може на това място да се увеличи грапавината и здраво да се затегне телчето, с което се връзва жабчето. Самото жабче изрежи от хар­тия и боядисай в зелено. Залепи огънатата ламарина в средата на стъклен буркан с височина 10 cm.
 
Залепи и картонената стълбичка. Около иглата усучи конец, а на края му окачи малка противотежест (стъклено мънисто от играчка за елха). Залепи картонен кръг върху пластмасово фолио и през отвор в центъра на кръга прекарай свободния край на конеца.
 
Опъни фолиото и го стегни здраво с канап върху буркана така, че да затвори гладко и херметично отвора на буркана, а след като изтеглиш и регулираш жабчето на определена височина, завържи конеца на възел. Накрая уплътни добре отвора в картона (лепило).
При повишено атмосферно налягане (хубаво време) пластмасовото фолио над отвора потъва навътре, противотежестта пада по-ниско, а жабчето се катери нагоре. При спадане на налягането (лошо време) натискът върху фолиото е по-малък, то се връща в първоначалното си положение, а жабчето се спуска надолу.






Коментирай свободно: