СЕМЕЙСТВО РОЗОЦВЕТНИ - (Rosaceae)

- Секция Биология

СЕМЕЙСТВО РОЗОЦВЕТНИ - (Rosaceae)Във всички сухоземни области на земното кълбо има представители на това семейство, но най-много видове растат в Северното полукълбо, където населяват и тропичните, и субтропичните, и умерените климатични области, срещат се дори и в студените арктически пустини. В Южното полукълбо те са значително по-малко. Розоцветните са се заселили както в крайбрежните равнини, така и в предпланините и планините, изкачват се, макар и с малко видове, и в алпийските части на високите планини. Установено е, че диворастящите розоцветни растения са около 3000 вида, разпределени в 100 рода. В нашата природа от тях се срещат 29 рода и около 200 вида. Розоцветните са вечнозелени или листопадни дървета и храсти, но не по-малко са и тревистите растения. Общото, което ги обединява, е преди всичко устройството на цветовете и плодовете им.

Цветовете на повечето от тях са двуполови (много рядко еднополови), правилни, с двоен околоцветник, съставен най-често от по 5 (рядко 4 или 6) свободни чашелистчета и венчелистчета. Тичинките са многобройни, при някои представители дори стигат до 100 и са наредени в няколко кръга.  Характерна черта за розоцветните растения е наличието на разширено цветно легло, което ботаниците наричат хипантий. При някои членове от семейството хипантият се образува освен от разрастването на цветното легло и от срастването на основите на тичинковите дръжки, венчелистчетата и чашелистчетата. Всички розоцветни са ентомофилни растения. Те са с богати на нектар цветове.Разноцветните имат своеобразни плодове, по които те лесно се разпознават. Цялото им многообразие е събрано в 4 типа: сборен плод с мехунки или орехчета, лъжлив плод с орехчета, ябълковиден и костилков плод. Тъкмо това различие в плодовете е послужило на ботаниците-систематици за разграничаването на 4 подсемейства в рамките на цялото семейство. Тези продсемейства са: Спирейни, или Тъжникови - при тях плодовете са мехунки, Розови - с лъжливи плодове с орехчета, Ябълкови - с ябълковидни плодове, и Сливови - с костилкови плодове.

Розоцветните са между растенията, които от дълбока древност са започнали да служат на човека. Още преди столетия той е започнал да използува плодовете им за храна, а цветовете за лекуване на различни болести, след приготвянето на отвара от тях. По-късно се установило, че голяма част от розоцветните растения съдържат в почти всички свои части някакви полезни вещества. Едни се оказали богати на дъбилни вещества, други на флавонови и пектинови вещества, трети на захари, а четвърти на етерично масло. Сега розоцветните са източник за получаване на редица ценни за официалната медицина вещества. Трудно е да си представим нашата трапеза без ябълки, круши, сливи,ягоди, череши, праскови, кайсии, дюли, вишни и приготвените от тях желета, конфитюри, мармалади, сиропи, нектари, компоти, ликьори. Всичко това ни даряват розоцветните растения. А красотата на розите! Тяхната слава на превъзходни у красни растения датира от векове. Днес и парфюмерийната промишленост не може без етеричното масло, получено от цветовете на розите.


Коментирай свободно: