Мултимедийни системи

- Секция Мултимедия

  Мултимедийни системи
   Мултимедийната система представлява система, притежаваща възможност да обработва, съхранява и генерира мултимедийни данни и приложения.
Мултимедийните системи имат следните основни характеристики:
         • трябва да са управлявани от компютър;
         • да цялостни и да обхващат всички елементи на мултимедията;
         • информацията, с която работят е цифрова;
         • използват интерактивен интерфейс при представяне на информацията.
     Основните въпроси, на които трябва да отговарят мултимедийните системи са:
         • как да представят и съхраняват временна информация;
         • как точно да управлява временните връзки;
         • какви технологии да бъдат използвани.
   Данните в мултимедийните системи трябва да бъдат представени в цифров вид. Това налага дигитализиране на аналогови сигнали от външни източници. За тази цел най-често се използва сканиране (на текст, на изображения) и семплиране (на звук, на видео). Големината на медийните файлове достига
няколко MB (особено при звук и видео). Ето защо разходите за запазване, обработване и пренос на мултимедийна информация са високи. Това е причината за широкото използване на компресиращи алгоритми.
            1. Възможности на мултимедийните системи
    Мултимедийните системи трябва да притежават следните възможности:
          · голяма изчислителна мощ, за да могат да обработват големи обеми медийна информация и да я разпространяват в реално време;
          · файлова система, която да дава възможност за поточно предаване на звук и видео. Използване на RAID технология за управление на твърди дискове.
          · да поддържат файлови формати, които да са лесни за използване и да притежават компресиращи/декомпресиращи алгоритми.
          · ефективна входно-изходна система, която да позволява бърз достъп до твърдия диск и да позволява запис и възпроизвеждане в реално време.
          · голям обем на оперативната памет, кеша от 2-ро и 3-то ниво и твърдия диск.
          · поддръжка на клиент-сървър и разпределени технологии.
          · мощно програмно осигуряване за прехващане, обработване, създаване и разпространение на медийна информация и мултимедийни приложения.
            2. Съставни части на мултимедийните системи
    В състава а мултимедийните системи влизат, както хардуер, така и софтуерно осигуряване. Допълнителният хардуер към една компютърна система може да бъде разделен на следните основни групи:
          · входно-изходни външни устройства: видео камера, видеокасетофон, цифров фотоапарат, микрофон, MIDI клавиатура, тонколони, мишка, графични таблети, скенер, 3D входящи устройства, устройства за виртуална реалност, дигитализиращ хардуер, монитор и др.
          · устройства за съхраняване на информация: твърди дискове, CD-R/RW дискове, DVD дискове, USB флаш памет и др.;
          · мрежово осигуряване за Etherenet, Intranet, Internet и др.
          · Програмното осигуряване също може да бъде разгледан като принадлежащ към различни групи, в зависимост на кой етап на подготовка на мултимедийното приложение се използва;
          · софтуер за дигитализиране на: текст, графични изображения, звук, видео;
          · редактори   за мултимедийни елементи: за текст, графични изображения, звук, видео и анимация;
          .вторски системи за обединяване на елементите в цялостно приложение;
          · офтуер за разпространяване като самостоятелно приложение и/или в Internet.
    Правилният избор на съставните части на мултимедийните системи изисква добро проучване и планиране. Мултимедийните системи и приложения поставят високи изисквания към всички компоненти на компютърната система, защото в реално време трябва да се управляват аудио и видео обекти. Мултимедийните системи за проектиране извършват: събиране(обединение) на информация; компресиране; редактиране; авторизиране; съхраняване; представяне. Интегрирането и редактирането се извършват по различен начин за видовете мултимедийни обекти - звукови, видеообекти, статични изображения , картини и фотографии. Несъмнено основната апаратна среда за създаването на един мултимедиен продукт е мултимедийната компютърна система. Апаратните компоненти, необходими за създаването на един мултимедиен проект, неговото съхраняване, възпроизвеждане и осигуряване на необходимия диалогов интерфейс с потребителя имат решаващо значение. Те трябва да са конфигурирани според ресурсните нужди на мултимедийния проект. От началото на 90-те години има
формулирани и стандарти за разработване на специализирани мултимедийни персонални компютри.
       Образователна функция
       В това число попада разбира се необятния поток от информация достъпен в интернет, но и специализираните образователни приложения във вид на електронни енциклопедии, интерактивни обучаващи курсове на разнообразна тематика и други. А за по-малките деца - приложения позволяващи им да оцветяват картинки, да рисуват, да се учат да смятат, да научават нови думи и
какво ли още не. Образователна функция не изисква висока мощност. При разширяване на мултимедийните възможности обаче конфигурацията трябва да има потенциал за обновяване.
       Работа с мултимедия
       Системите предназначени за възпроизвеждане на музикални файлове, видеоклипове и филми трябва да разполагат с малко по-сериозни възможности.Тук нуждата от двуядрен процесор е особено голяма при положение, че искате да гледате и новите филми с висока резолюция (High Definition). Компютрите в тази категория могат да бъдат свързани директно към телевизор и към звукова уредба.
За целта обаче, освен по-бърз хардуер са необходими разнообразни аудио и видео конектори. Добавянето на телевизионен тунер към конфигурацията ще позволи не само да се гледа телевизия на компютъра, но и да се записват предавания. По-добър тунер предоставя възможност да се връща назад до важни сцени в предаванията докато се гледа телевизия в реално време. А при добавянето на MediaCenter софтуер и съвместимо дистанционно управление компютъра се трансформира в мултимедийно устройство, осигуряващо достъп до архив от цифрови снимки, музика, клипове и филми.
        Геймърска система
        Най-сериозната категория компютри са тези предназначени за игри, тъй като те изискват не само високопроизводителен процесор, но също така и по- голям обем памет и най-вече мощна, и съответно скъпа видеокарта. Всъщност  видеоконтролерът е основния компонент, от който зависи най-много колко добре ще се представя един геймърски компютър. А за да може да се насладите на  цялата красота на повечето съвременни игри определено ще ви трябва графична карта от най-малко среден клас, като в зависимост от жанра е необходима и допълнителна периферия. Става дума за наличието на аксесоари като волан за симулаторите за каране на коли, джойпад за аркадните игри, специализирана
 мишка и подложка за любителите на шутърите тип Counter Strike и т.н. Не трябва да се пренебрегвате и монитора – нужен е по-голям екран като площ, с висококачествена и бърза TFT матрица.
       Едно сравнително икономично решение на този проблем е да превърнем персоналния компютър в медиен център. Каква допълнителна функционалност трябва да притежава за целта?
       Процесор.
       Тенденцията е да се преминава към многоядрени процесори, не само заради по-високата изчислителна мощност, осигурявана от тях, но и заради по-големия комфорт на работа с тях. При работа с няколко приложения едновременно, компютърът продължава да реагира съвсем нормално и няма да се получават забавяния докато превключвате между различните програми. При тежки и натоварващи компютъра задачи, като създаване на информационни архиви, проверка за наличието на вируси и така нататък, се работи нормално с друго приложение. Не е проблем да се гледа филм или да се играе някоя игра, докато във фонов режим се изпълняват други тежки задачи. Именно в това отношение особено интересни са процесорите Intel Core 2 Duo, които осигуряват много добра производителност, икономични са и не отделят големи количества топлина.
Видео:
- да изпраща видео от Интернет към широкоекранен телевизор;
- да възпроизвежда, създава и записва видео на CD/DVD дискове;
- да приема телевизионни програми и да ги записва;
- да показва, редактира и изпраща по електронна поща цифрови фотографии.
Аудио:
- да приема AM/FM радио (което да може да записва, подобно на ТВ програми);
- да изтегля МР3 файлове и да ги възпроизвежда през аудио системата на домашния театър;
- да възпроизвежда, създава и записва аудио на CD/DVD дискове.
       Капацитет за съхранение на медийно съдържание:
       - видео и аудио файловете изискват дисково пространство с голям капацитет – от 500GB нагоре.
      В мултимедийните системи за проектиране се използват и т.н. дискови масиви. Специален контролер, вграден в дънната платка на компютърната система поддържа цифровото кодиране и управление на индивидуалните дискове.
Контролерът на масива се свързва към персоналния компютър, чрез патентован или стандартен интерфейс.
      Моделите за дискови масиви са наречени RAID – от английски език “голям масив от нескъпи дискове” – разработени от 1998г.. Съществуват няколко нива - RAID 1 до 5. Новите твърди дискове имат апацитета от 500 Gb до 1000 Gb и скорост на въртене над 12000 об/min
      С развитието на инструментите за софтуерна обработка на информацията, се създават и огромни приложения чието управление в реално време изисква от 2 Gb до 4 Gb RAM. С един персонален компютър, свързан към телевизора и аудио системата, вие получавате достъп до всички тези функции чрез навигация през менюта на екрана. Контролът на системата се извършва с устройство за дистанционно управление, но можете да използвате клавиатурата и мишката на стандартния
персонален компютър.
      Производители на компютърни системи предлагат РС с функционалността на медиен център (HP Pavilion Media Center PC, например). Но ако имате сравнително нов компютър, можете да го превърнете в медиен център на цифровата техника в дома ви с някои допълнения. По отношение на хардуера няма да се изискват големи инвестиции. Ако вече имате голям екран и качествена аудио система, ще трябва да осигурите следните компоненти:
      - звукова карта, която да поддържа стерео, цифров съраунд или многоканален аналогов съраунд. За добро качество на звука е достатъчна 24-битова карта с коаксиални или оптични цифрови изходи.
      - РС приемник на AM/FM радио;
      - ТВ тунер (самостоятелен или видео карта с ТВ тунер), с възможност за запис на ТВ програми без рекламите;
      - твърд диск с капацитет около 500 GB. Ако записвате HDTV, ще ви трябва и повечe;
      - устройство за дистанционно управление;
      - кабели.
      За да имате напълно интегриран медиен център, ще ви трябва и съответен софтуер. Така ще можете да управлявате цялата система от един интерфейс с екранни менюта. Софтуер от рода на Meedio Pro, Sage TV, InterVideo Home Theater или BeyondTV с Beyond Media дава възможност да свържете
компонентите от системата за домашен театър към компютъра и да ги контролирате централно.
      Предлагат се и пълни комплекти за ъпгрейд, които включват хардуер, софтуер и инструкции за изграждане на собствен медиен център, например D.Vine D2 Quiet Media Center. Той включва шаси, охлаждаща система без вентилатор (за да не се влошава качеството на звука), дънна платка, процесор и операционната система Windows XP Media Center Edition (xpMCE). Цената обаче доближава тази
на по-евтините готови компютри с функционалност на медиен център, така че изниква въпросът дали си струва.
      Примерна спецификация за мултимедийна конфигурация (2008):
      Acer анонсира новата си настолна компютърна система Acer Aspire X3200 и Acer P244W - 24 инчов широкоекранен LCD дисплей. Системата е оборудвана с три-ядрен Phenom процесор, Blu-ray устройство, Dolby Home Theater звук, възможност за възпроизвеждане на филми с висока резолюция и други.


     Процесор: AMD Phenom X3 8450 (2.1 GHz, 512KB X 3 L2 кеш)
     Памет: 4096 MB DDR2
     Чипсет: NVIDIA GeForce 8200
     Видео карта: NVIDIA GeForce 8200 (вградена)
     Твърд диск: 640 GB SATA II (7200 RPM, 8 MB кеш)
     Оптично устройство: Blu-ray Disc/DVD-Super Multi
     Четец за карти
     56K ITU v.92 Fax/Modem (RJ-11 порт)
     Операционна система: Windows Vista Home Premium SP1 64-бита
     9 USB 2.0 порта
     IEEE 1394, HDMI, eSATA портове
     Стерео високоговорители
     Acer USB клавиатура
     USB оптична мишка

     Acer P244W 24-" LCD дисплей:
     24" широкоекранен дисплей
     Резолюция: 1920 x 1080 пиксела
     Поддръжка за видео с висока резолюция 1080p
     75 Hz честота на опресняване
     2 ms време на реакция
     Контраст 20 000:1 (ACM)
     Яркост: 300cd/m2
     Ъгъл на видимост: 170° (H)/160° (V)
     16.7 милиона цвята
     2x HDMI, 1x VGA входове


Коментирай свободно: