Микадо. Играта която ни разсмива и разведрява.

- Секция Игри

Класическото "Микадо" се състои от 41 клечки, които се пръскат върху маса или друга равна повърхност. Целта е играчите да съберат най-голям брой клечки, без при изваждането на някоя от тях да съборят или помръднат останалите. Всяка клечка носи различна стойност и се различава от останалите по цвят. Принципно видовете клечки са пет - Mikado (една-единствена, със синя окраска), Mandarin (жълти или черни, пет на брой), Bonzen (оранжеви, с пет цветни елемента, пет на брой), Samurai (зелени, с три ивици, 15 на брой) и Kuli (червени с две ивици, 15 на брой). Цената на играта е два-три лева.   

Играта Мокадо. Играта която ни разсмива и разведрява.

Интересното е, че дори има цвете (Латинско име: "Syngonanthus chrysanthus") с наименование Микадо заради това, че стеблата му приличат на клечките от играта "Микадо"

Интересното е, че дори има цвете (Латинско име: "Syngonanthus chrysanthus") с наименование Мокадо заради това, че стеблата му приличат на клечките от играта "Мокадо"


УПЪТВАНЕ за играта "Микадо"


Играта е за деца над 8 години.

Състои се от 41 разноцветни пръчици. Всеки цвят носи различни точки:

Бяла 1 брой по 20 точки = 20 точки
Зелена 5 броя по 10 точки = 50 точки
Синя 5 броя по 5 точки = 25 точки
Цълта 15 броя по 3 точки = 45 точки
Червена 15 броя по 5 точки = 30 точки
--------------------------------------------------
Общо 170 точки

Играят 2-4 души. Първият играч събира всички пръчици и ги хваща с ръката си така, че те да останат отвесно между показалеца и палеца. След това с рязко отваряне на ръката пуска пръчиците на масата. Вторият играч се стреми да измъкне една по една възможност по- голям брой пръчици, но да не допусне грешка, т.е. да не мръдне някоя от останалите пръчици. Пръчиците могат да се събират с една или две ръце, като се хващат за двата остри върха, чрез натискане на острите краища или спомощта на вече изтеглена пръчица.
Когато играчът допусне грешка, прекъсва играта, след което започва слевдащият. Така последователно се редуват вички играчи до свършване на пръчиците. При втората игра, пръчиците се пускат от втория играч и пръв играе третият. Играта продължава, докато всички играчи се изредят при пускането на пръчиците. След завършване на играта всеки сборува точките от събраните пръчици.

Победителят е този, който събере най- много точки.

 


Коментирай свободно: