Кратка история на вафлата

- Секция Други

 

ВАФЛА!
Вафла?
Вафла?!
.....Нищо особено?!

Може би, но само на пръв поглед.
Един интересен продукт, който е подслаждал дните на хората от преди много векове и който има своя дълга и интересна история.

Холандия! VII век. На трапезата дими странно блюдо. За пръв път в стара Холандия изобретателните домакини сервират един особен десерт. Той е изпечен в специална форма, благодарение на която корите му стават страхотно хрупкави. Затова му дали името “waffle” – хрупкав кейк, бащата на сегашната “вафла”. Наивно било да повярват холандците, че такава наслада лесно ще скрият от останалия свят. И понеже сладкишът бил толкова вкусен, лека-полека се появил в домовете и на съседните на Холандия народи. От тук по целия свят тръгва шествието на вафлата.

 
Средните векове на Европа! XIII век. От първата произведена вафла са изминали около 400 години, а производството й вече се превръща в обособен занаят. За пръв път производителите на вафли във Франция се отделят в гилдия и получават правото да пекат и продават вафли. Пекли ги ръчно във форми, наподобяващи клещи с дълги дръжки, които имали унифицирана шарка – пчелна пита. Но се случвало някой майстор да замени питата с друг оригинален орнамент. Така по корите на средновековните вафли се появявали листа, слънца, ромбоиди или малки преплетени триъгълници.

 
Световното изложение в Чикаго! 1860 година. Множество от хора е заобиколило една машина. От нея се вдига пара, но народът се тълпи, защото мирише вкусно, пък и такова чудо за пръв път виждат: машина, която сама приготвя десерт. Вафлата има вече друга форма, между тънките й кори се е появил различен по вкус пълнеж. Така майсторите сладкари са засилили предпочитанието й пред останалите десерти.
 

 
 
 
Австро-Унгарската империя! 80-те и 90-те години на XIX век. В сладкарската индустрия изключително широко място завоюват два продукта – тънките вафли с кръгла форма “Karlsbader Oblaten” и малките вафлички с пет вафлени кори и четири слоя пълнеж “Neapolitaner”. Дори и днес, разхождайки се по сладкарските магазини и хипермаркетите в Австрия и Германия, всеки може да ги види и опита. Те са с осъвременена технология на производство, но пак толкова популярни.
Централна Европа! 20-те години на XX век. Вече няма страна, която да не познава вафлата. Стремежът да се съхранят хрупкавината и вкусът й довежда до идеята тя да бъде защитена от външните влияния с опаковка. Под опаковката се крие неимоверно вкусна, ароматна и силно хрупкава продълговата или кръгла вафла, която изкушава и най-изтънчените почитатели на сладкиши и захарни изделия.
 

 
Наши дни! Има ли място в света, където да не може да намерите любимата си вафла? И има ли някой, който да не знае какво всъщност е ВАФЛА? Със сигурност никога досега светът не е познавал такова разнообразие от вкусни, ароматни, хрупкави, малки и големи вафли!

Избрахте ли вече своята вафла?! Ако не сте, време е да го направите!
 

 


Коментирай свободно: