GNU/Linux Дистрибуции

- Секция Компютри

            След историята на Линукс и отворения код, нека да изясним какво се разбира под операционна система. Операционна система са нарича програма, който управлява компютъра и неговите периферни устройства, като мишка, клавиатура, принтер и др. Операционната система освен това се грижи и за разпределение на ресурсите между отделните програми и потребители.
 
            В повечето случаи обаче обикновения потребител не може да прави нищо само с операционна система. За да може той да работи с нея са необходими допълнителни програми, наречени приложен софтуер или просто приложения. Отворения код позволява всеки желаещ да си създаде собствена дистрибуция. Именно за това съществуват Линукс дистрибуции, които съдържат в себе си както ядрото на операционната система, така и приложен софтуер. Всяка една дистрибуция идва с базов набор от най-необходимите програми, като те са еднакви в повечето Линукс дистрибуции. Освен това много Линукс дистрибуции идват и с огромен набор от приложения, които включват браузъри, текстообработващи програми, офис пакети, среди за разработка на приложения, набор от графични среди и т.н. Съществуват и така наречените живи(Live) дистрибуции като Knoppix, Damn Small Linux, SystemRescueCD. Благодарение на тях може да се сдобиете с операционна система работеща само от Вашето комапкт дисково устройство без наличието на твърд диск. Живите дистрижуции имат много   положителни характеристики като приложения за антивирусен софтуер,софтуер отностно изследване сигурността на други системи, графични приложения и мултимедиини приложения и т.н. Сега ще се запознаем с някои от по-известните Линукс дистрибуции:
 
 
Нека разгледаме някои популярни дистрибуции като:
 
Slackware
Debian GNU/Linux
Fedora
Suse
Mandriva
Damn Small Linux
SystemRescueCD
Knoppix
 
 
Slackware:
 
Slackware е една от пъврите Gnu/Linux дистрибуции създадена от Patrick Volkerding.
Първата Slackware реализация е 1.00 през 16-ти юли 1993 година. Slackware първо е бил разработен за x86 архитектурата, в момента поддържа ARM, Alpha, SPARC, PowerPC и x86-64 архитектури. Slackware е предпочитан предимно от по-напредналите Линукс потребители, които искат да имат максимален контрол над всичко и това да става лесно и бързо. Под "лесно" и "бързо" обаче в Slackware се разбира ръчна промяна на множество конфигурационни файлове. Дистрибуцията Slackware не e особенно подходяща за начинаещи, въпреки нейната стабилност и сигурност.
            Минималните хардуерните изисквания на Slackware са:
486 процесор
16MB RAM (32MB препоръчителна)
100-500 MB на твърдия диск за минимална инсталация.
3.5" флопи дисково устройство.
 
Сега ще разгледаме някои screenshot-и:
 
Debian Gnu/Linux
 
 
Debian Gnu/Linux e безплатна операционна система за Вашия компютър. Debian използва Линукс- ядрото(ядрото на операционната система), но повечето приложения идват от проекта Gnu. Debian. Той поддържа голям брой архитектури като: x86, PowerPC, ARM и много други.. Debian Gnu/Linux предоставя около 15490 приложения които може да инсталирате и ползвате. Debian Gnu/Linux е известен и с пакетния си менажер APT( Advanced Packaging Tool). Debian е създаден през август 1993 година от Ian Murdock които е бил студен в Purdue University. Ian Murdock. Той написва Debian манифеста и избира името от комбинацията на първото име на приятелката си „Debra“ и собственото си име „Ian“ което сформира името: „Debian“. Debian проекта напредва бавно и сигурно като през 1994 и 1995 година реализира първите 0.9x версии. Първите портове за различни архитектури започват през 1995 година. Нека разгледаме версиите на Debian с техните кодови имена и датите на реализация.
 
 
            1.1 “ buzz, 17 June 1996
            1.2 “ rex, 12 December 1996
            1.3 “ bo, 2 June 1997
            2.0 “ hamm, 24 July 1998
            2.1 “ slink, 9 March 1999
            2.2 “ potato, 15 August 2000
            3.0 “ woody, 19 July 2002
            3.1 “ sarge, 6 June 2005
            Debian е една много популярна безплатна операционна система ползвана от голям брой потребители и администратори.
 
Сега ще разгледаме някои screenshot- и:
 
 
Fedora
 
Fedora Core e RPM базирана Gnu/Linux дистрибуция разработена от проекта Fedora и спонсорирана от Red Hat. Fedora е проектирана да бъде лесна за инсталация и конфигуриране с графичен инсталатор. Инсталацията на Fedora може да протече и на български език което много улеснява много потребителите от България. Fedora произлиза от Red Hat Linux дистрибуцията. Fedora много често е наричана Fedora Linux, но това не е официалното име.
Текущата стабилна версия Fedora Core 4 с кодово име Stentz е реализирана на 13 юни 2005 година за i386,AMD64 i PowerPC архитектури. Fedora включва GNOME 2.10 и KDE 3.4, GCC 4.0, Линукс- ядро 2.6.11 и още много друг софтуер. Fedora Core 5 Test 2 е текуща нестабилна версия която ще стане стабилна на 15 март 2006 година. Fedora предоставя доста добър потребителски интерфейс много подходящ за начинаещи потребители. Fedora се развива с много бързи темпове. Хардуерните изисквания на Fedora (Fedora Core 4) ще бъдат описани малко по- късно.
 
Сега ще разгледаме някой screenshot-и:
SUSE
 
Това е немска дистрибуция, която е изцяло локализирана на немски и още много други езици като англииски и т.н. Инсталацията е с графичен интерфейс което я прави подходяща за начинаещи. Като цяло SUSE e една много добра дистрибуция. В момента Suse e закупен от Novell. Suse Linux поддържа по- голяма част от хардуерните компоненти. Хардуерните изисквания за Последната версия до момента Suse 10.0 са:
 
Процесор: Intel: Pentium 1-4 или Xeon; AMD: Duron, Athlon, Athlon XP, Athlon MP, Athlon 64, Sempron или Opteron
Оперативна памет: Минимално 256 MB; 512 MB препоръчително
Твърд диск: Минимално 500 MB за минимална система; 2.5 GB е препоръчителна за нормална инсталация.
Звук и графични карти: Поддържа по- голяма част от звуковите и графични карти.
 
Сега ще разгледаме някои screenshot-и
 
Mandriva Linux
 
Madriva е френска софтуерна компания създател на Mandriva Linux. Mandriva е създадена през 1998 година като Mandrakesoft. Тя притежава графичен инсталатор много подходящи за начинаещи потребители. Madriva Linux може да работи може да работи на български. Като цяло Mandrake се характеризира с лесна администрация и удобен потребителски интерфейс.
 
Сега ще разгледаме някои screenshot-и:
 
Knoppix
 
Knoppix е безплатна и с отворен код Live (Жива) дистрибуция базирана на Debian GNU/Linux зареждана от CD или DVD. Тя предоставя колекция от Гну/Линукс софтуер, автоматично разпознаване на Вашия хардуер и поддръжка на много видео и звукови карти, SCSI и USB устройства и различни периферии. Knoppix може да бъде използван като работна станция, за образователна цел, за възстановителна система. Knoppix е може би една от най- популярните LIVE дистрибуции заради броя приложения които предлага и леснотата при работа с него. Knoppix може да работи само със Вашата RAM (дори и без твърд диск), но той може да бъде и инсталиран на Вашата машина. За по- напредналите които искат да направят собствена дистрибуция могат да модифицират Knoppix и да го превърнат в това което искат да бъде.
Ето списък на по- популярните приложения в Knoppix:
 
Bittorrent – Torrent клиент
Gimp – Редактор на графика
Galeon – Уеб браузър
FireFox- Уеб браузър
OpenOffice – Офис пакет
evolution – e-mail клиент
xchat – irc клиент
xmms- музикален плеър
 
            Системните изисквания за работа с Knoppix са:
Клас Pentium процесор, за предпочитане 300MHz+.
RAM 64MB RAM
Дисково пространство минимум 3GB
 
Нека разгледаме как изглежда Knoppix:
 
 
 
 
Damn Small Linux
 
Damn Small Linux ( DSL) е десктоп ориентирана дистрибуция с големина 50 MB. Damn Small Linux може да бъде зареден от комакт диск и дори с USB устройство. Дистрибуцията работи прекрасно на машина от рода: 486DX с 16 RAM. DSL е разработен като експеримент с цел да се разбере колко графични приложения могат да се съберат на LIVE CD с големина 50 MB.
Всички приложения са внимателно подбрани с цел добър баланс на отношението големина-скорост.
Едни от най- популярни приложения в DSL са;
XMMS плейър- за слушане на музика
Уеб браузъри: Dillo, Links, FireFox
Приложения за работа с електронни таблици - spreadsheet
email клиент - Sylpheed
Текстови редактори като:Beaver, Vim, and Nano (Pico клонинг)
Приложения за работа с графика: Xpaint, и xzgv
За преглеждане на файлове с формат PDF - Xpdf
Файлов менажер - emelFM
Чат клиент поддържащ IRC ICQ, AIM - Naim
Клиенти за отдалечено администриране: VNCviwer, Rdesktop
FTP клиент
Flwriter- Word Processor наподобяващ OpenOffice Writer, KWord, MS Word и т.н.
SSH/SCP сървър и клиент.
DHCP клиент
PPP
PPPoE (ADSL)
 
            Системните изисквания за работа с Damn Small Linux ( DSL) са много ниски от рода на машина 486 с 16 MB ram
 
Нека разгледаме как изглежда Damn Small Linux:
 
ЛОГО:
 
SystemRescueCd
 
SystemRescueCD е Линукс дистрибуция която се зареждаща от CD- ROM. SystemRescueCD е базиран на Gentoo LiveCd и се разпространява с лиценза: GPL 2. Тя се използва за поправяне на Вашата система и Вашите данни след срив. Тя също предоставя много лесни начини за администриране на Вашата система като създаване и редактиране дяловете на Вашия твърд диск. SystemRescueCD съдържа голям брой полезни инструменти като: parted, partimage, fstools, midnight commander и други. Ядрото на SystemRescueCD поддържа файлови системи като: ext2/ext3, reiserfs, reiser4, xfs, jfs, vfat, ntfs, iso9660 както samba така и NFS.
Нека разгледаме някои главни приложения:
 
GNU Parted е най- добрия инструмент за редактиране дяловете на Вашия твърд диск под Линукс.
QtParted е Partition Magic клонинг за Линукс
Partimage е Ghost/Drive-image клонинг за Линукс
Sfdisk позволява архивиране и възстановяване таблицата с дяловете на Вашия твърд диск.
Clam-AntiVirus е безплатно антивирусно приложение. Вие може да обновите дефинициите от CDRom и да сканирате Вашата система за вируси. Голяма част от хората имащи MS Windows системи с вируси използват именно SystemRescueCD за да премахнат вирусите от тяхната работа станция.
            SystemRescueCD Ви предоставя възможност да изтриете администраторската парола на Windows. Много е подходящо за хора които си забравят паролата и не могат да влязат в системата MS Windows.
            Друга възможност която е предоставена е сигурно изтриване на информация. Подходящо е когато имате конфиденциална информация на Вашия твърд диск и когато решите, че ще си продавате твърдия диск, то Вие може да изтриете перманентно всичката информация и така никои не ще бъде способен да я възстанови.
 
            FreeDos е също наличен във дистрибуцията. FreeDоs ви позволява да стартирате DOS приложения без MS- DOS.
            MemTest+ Ви позволява да тествате физическата памет и съответно да разберете дали е повредена или не.
            Aida e приложение предоставено също в SystemRescueCD, което анализира всички устройства на Вашата система. Aida може да помогне на хората незнаещи много за собствената си система . Тя може да им покаже какъв вид е Видео картата, звуковата карта, монитора, модема, мрежовата карта, тунера и други.
 
 
Често задавани въпроси
 
В01: Какво мога да правя с Живи(Live) дистрибуции?
О01: Характеристиките които има всяка дистрибуция са доста различни, но повечето от тях позволяват наличието на графична среда, офис пакет,графични редактори, мултимедийни приложения, условия за програмиране, Интернет приложения и всичко това на един комапкт диск. Live дистрибуцията може да стартирате от компакт диск дори без наличието на твърд диск.
 
В02: Коя дистрибуция е най- добра?
О02: Няма най- добра дистрибуция тъй като всички са различно добри за различни хора. „Разни хора разни идеали“- Ал. Константинов.
 
В03: Вярно ли е, че с Live дистрибуция мога да тествам оперативната си памет?
О03: Да. Приложението се казва MemTest+, а дистрибуцията SystemRescueCD
 
В04: В Gnu/Linux дистрибуциите има ли поддръжка на кирилица?
О04: Да. В Gnu/Linux има поддръжка на кирилица.
 
В05: На колко компакт диска се събира една дистрибуция?
О05: Всяка дистрибуция има различна големина. Средно на 3- 4 компакт диска. Live (живите) дистрибуции имат големина от един компaкт диск- 700 MB.
 
В06: Мога ли от някаква дистрибуция да си разделя дяловете на твърдия диск?
В06: Да. Много дистрибуции го позволяват. Препоръчвам дистрибуцията SystemRescueCD
 
Библиография:
 
 
 
Полезни връзки:
 
 
 
 
 
            Въпреки, че всяка една от дистрибуциите има различна целева група, всяка от тях е базирана на Линукс ядрото и работи бързо и стабилно. Не е от голямо значение каква дистрибуция ще изберете. Важно е да изберете това което искате да ползвате и изучавате.


Коментирай свободно: