Биографията Майкъл Дел

- Секция Други

Майкъл ДелМайкъл Дел е роден на 23 Февруари 1965 година в Хюстън, Тексас. Неговата първа среща с компютрите се случва когато той е на 15 години и решава да  разглоби своят нов Apple II като иска да провери дали може да го сглоби отново. В това време той учи в Memorial High School в Хюстън. Там той не е отличен ученик като често пъти му се повтаря , че той няма да стигне никъде в своят живот.

Майкъл Дел основава своята компания "PC's Limited" през 1984 г. докато е студент в Тексаския университет в Остин. Той я основава с капитал от 1000 долара. Той иска да продава IBM-съвместими компютри изградени от части купени от склад и ги продава на хората в асемблиран вид. Неговата основна идея е да продава компютри директно на клиентите.

През 1985г. "PC's Limited" създава първият си компютър със свой дизайн ("Turbo PC"), той съдържа Intel 8088 съвместим процесор с честота 8 MHz. Успеха, който го последвал бил голям, защото цените, които той предлагал били доста по-ниски от тези на другите продавачи на дребно, но основното му предимство е че давал на хората готови компютри и те не трябвало да ги сглобяват сами. Само през първата година компанията му спечелва 6 млн долара, за това той напуска училище и насочва всичките си усилия в управление на своята компания.

През 1987г . дори пробива извън САЩ и продова свои компютри във Великобритания. През 1988 г. капиталите на Майкъл Дел стигат до 80 милиона, в същата година компанията си променя името на "Dell Computer Corporation"

През 1992 г. списание Fortune вкарва Dell Computer Corporation в своя лист от 500 най-големи компании в света. През 2003 г.  името на компанията отново търпи промяна като този път то става "Dell Inc.". Също така "Dell Inc."  се опитва да пробие и в други сфери на хардуерният пазар и през 2004 г . се насочва и в производство на принтери и други офис продукти, като в същото време става едноличен лидер по продажби на асемблирани компютри.


Коментирай свободно: