Биография на Стийв Джобс

- Секция Други

Стийв Пол ДжобсСтийв Пол Джобс е сирак осиновен от Пол и Клара Джобс от Маунтаун Вю, Калифорния през 1955 година. Като ученик Стийв не е щастлив от училището в Маунтаун Вю затова семейството се мести в Лос Алтос, Калифорния където той учи в Homestead High School.

След училище Джобс посещава лекции на фирма посредник на  Hewlett-Packard в Пало Алто. Там бива нает като летен работник. Друг работник в тази фирма е Стивън Возняк. Той е инженер с талант да изобретява електронни джаджи. Такава например е “синята кутия” – нелегално телефонно устройство с джобен размер, което позволява на потребител да прави разговори безплатно.Благодарение на бизнес уменията си Джобс помага на Возняк да продаде от тези устройства на други хора.

През 1972 г. Джобс завършва учението си в в Homestead High School и се прехвърля в Reed College в Портланд, Орегон, а през 1974г. започва работа като видео дизайнер в Атари.

През есента на 1974г. Джобс се връща в Калифорния и посещава клуба на Возняк “ Homebrew Computer Club”. В този клуб се правят различни електронни изобретения. Но стихията на Стийв не е правенето на електронни уреди затова не е заинтересован толкова от този клуб. Неговата стихия е продаването и маркетинга на готови продукти. Той кани Возняк да направят собствен персонален компютър.Техният съвместен труд ражда  компютъра  Apple I . Той е направен в спалнята на Стийв, след това прототипът му е изготвен в гаража.

Когато техният първи продукт е готов Джобс го показва  на местен продавач на електроника, който е заинтересован от творението и поръчва 25 бройки от него. Веднага с започването на продажбите на техният продукт  Джобс и Возняк виждат перспектива в това начинание и решават да направят компания разработваща и продаваща персонални компютри. За да я създадът те трябвало да продадът най-ценните си вещи. Джобс продава своят микробус Фолцваген, а Возняк своят Hewlett-Packard калкулатор. Те печелят 1300 $ от продажбата и с тези пари заедно с кредит от местен електорнен инженер  стартират първата си продуктова линия. Возняк напуска НР и става вице-президент на компанията. За нейно име слагат Арple в памет на щастливото лято, което Джобс прекарва като работник в Орегон.

Apple Computer

Джобс и Возняк правят първият си компютър наречен Apple I. Те го пласират през 1976г и го предлагат за цена от $666. Арple I е първият компютър с вграден видео интерфейс и on-board ROM казващо на машината как да зарежда други програми от външни източници. Доказателство за качеството на техният първи продукт е печалбата им от него, която възлиза на $774,000.

Следващата година двамата проектират следващата си цел - Apple II. Той не се различава много от компактният и прост дизайн на предшественика си. Apple II е голяма крачка напред, защото може да поддържа цветен дисплей, а освен това Джобс окуражава програмисти да правят програми за тази платформа и по този начин се постига библиотека от над 16,000 програми създадени специално за новият  продукт.

Apple II прави печалби от $139,000,000 в рамките на три години, а това е разтеж от 700%. Впечатлени от тези цифри през 1980 година  Apple е вкарана в Уолстрийт като цената на една нейна акция е първо 22, след това достига до 29 долара за един ден, а през 1982 достига цена от 30 $.

За седем години от създаването си Apple става силна компания с високи приходи с разтеж от 150% на година. В този момент най-голямата компютърна компания на пазара решава да се намеси в производството и подажбите на персонални компютри, тази компания се казва IBM.Две години след като IBM представят своят модел наречен PC (от това име произхожда наименованието PC на персоналните компютри)  IBM минават Apple по продажби. Също така тяхната  операционна система (ОС) става стандарт в компютърната индустрията. Най-лошото за Apple е че предлаганата от тях  ОС не е съвместима с тази на IBM, а от това следва, че и софтуерните продукти няма да могат да бъдат използвани от IBM компютри.  Джобс смята, че за да победи IBM трябва неговите продукти да са съвместими с тяхните, затова той се нуждае от нови компютри.

 През 1981 г. Джобс представя Apple III, който не се възтановява  напълно на пазара след травматичното си начало, защото трябвало да му се спрат първите произведени 14,000 бройки Apple III  заради лош дизайн и производстевни грешки.

Но Apple  не се отказват от целта си да победят IBM и през 1983г представят следващият си компютър наречен Lisa (на името на първата дъжеря на Джобс). Той е първият компютър  управляван с мишка. Но той не придобива популярност заради огромната си цена от 10,000 долара.

 За да продължи съществуването на Apple Джобс все пак трябвало да измисли успешен компютър. Следващият му проект, който трябвало да възвърне славата на компанията му се нарича Macintosh .

За радост на Apple продуктът е успешен и възвръща част от предишните позиции на компанията като я спасява от провал. Появата на Макинтош се сравнява с появата на Apple I и “гаражните” дни на Apple. Самият Макинтош има стабилни хардуерни характеристики (за онова време разбира се ). Той притежава 128К памет, двойно повече от PC на IBM, като паметта може да бъде ъпгрейдвана до 192К, Макинтош е оборудван  с 32 битов процесор, значително превъзхождащ 16 битовият на ІВМ. Най-големият проблем на новият продукт на Джобс е, че той отново не е съвместим с този на ІВМ като по този начин става доста трудно продаването му на големите корпорации, който са станали територия на ІВМ и продукта им РС. Но най-големите достойнства на Макинтош не са паметта или процесора, неговата сила се криела в лекотата на  употребата му.

Джобс приема радикална стратегия за представянето на Макинтош. През 1984 г. машината е представена на публиката в Super Bowl Sunday, където взимат специално участие актьори и е използвана специална апаратура, чрез която да се представи новият продукт на Apple. Представлението е доста внушително, като главното което Джобс иска да направи е да каже на публиката, че това е революционен продукт, който се явява като най-голямото творение на световната ІТ сцена и че появата му  трябва да се сравнява като тази на телефона по времето на телеграфа т.е. за да се използва не е било нужно да се учат хиляди страници с морзовата азбука, а просто да се вдигне слушалката и разговора да започне. Това била неговата асоциация с компютър и леснотата на употребата му спрямо останалите компютри на пазара.

Когато Макинтош се появява на пазара става хит, но един от колегите на Стийв Джобс- Джон Скъли решава, че самият Джобс вреди на компанията и иска да го премахне от борда на директорите. Скъли иска да промени маркетинговият подход към продуктите на компанията и казва че компанията ще върви значително по-добре без Джобс.Принуден от обстоятелствата  Джобс се отделя за кратко от Apple - компанията която той сам създава и я издига на върха.

Джобс продава част от своят Apple капитал на стойност 20 милиона долара. Прекарва дни в каране на колело на плажа, екскурзии до Италия и Париж докато най-накрая започва да обмисля следващата си стъпка. Вдъхновението му идва през Септември 1985 г. когато се среща с Пол Бърг, носител на нобелова награда по биохимия от Станфордският университет. Бърг обяснява на Джобс голямото време и грешките, които се появяват при извличането на ДНК. Джобс решава, че този процес може да се подобри като скорост и качество като се симулира върху компютър, но нобеловият лауреат му казва, че повечето университети нямат необходият софтуер и хардуер за това. Така се ражда следващата му идея – да снабди училищата с компютри.

На 12 Септември 1985 г. Джобс окончателно напуска  Apple

Софтуерна компания

След напускането на Apple новите проекти на Джобс са свързани най-вече със софтуерната индустрия като компанията, която основава през 1989г. се нарича Next. Първоначално той иска да направи компютри от следващо поколение значително по-добри от тези на  Apple, но това никога не се случва. Самата компания в началото произвежда компютри Next и ОС за тях наречена отново Next. Най-общо казано това което се случва с хардуерното подразделение е че  натрупва разходи с големина от  250 милиона . Това е причината   Next да бъде затворен  през 1993г.

Джобс осъзнава, че не може да направи революция в хардуера затова насочва всичките си усилия към софтуера. Джобс си поставя за цел да създаде компютър струващ 3,000, който да бъде използван от всички ученици по света. За негово съжаление плановете му не се изпълняват и през 1989г се произвежда компютъра Next, струващ е 7,000 долара, монохромен, без флопи дисково устройство и без каквито и да е добри програми в него. Затова когато е представен на академичният и корпоратевин свят е отхвърлен веднага. От този неуспешен компютър са направени само 50000 бройки затова неговото производство се спира и компанията се фокусира върху производството на ОС. Едно от преимуществата й е че идвала с обещание, че може да стартира на няколко различни платформи.

През 1994г. на Джобс му хрумва гениална идея като разбира, че се дават много пари за направата на обектно-ориентирани продукти на софтуерната сцена. Той решава да направи своята ОС  Next рай за ООП програмиране. Също така си полага за цел да направи тази ОС водещата през 90-сетте години и изцяло изградена на принципите на ООП (обектно ориентирано програмиране).

Джобс вижда, че компютърните програми стават все по-големи и по-трудни за правене, но  ООП променя това чрез позволяването на огромни, комплексни програми да бъдат компилирани много лесно. Програмистите могат да използват прекомпилирани парчета код за да създадът около 80% от тяхната програма като по този начин се спестява време и пари.

Next става една добра платформа за компании разработващи ООП софтуер. Също така Джобс се свързва с рейтингови компании, които да му помогнат със подобряване на рейтинга на Next и приложението й в компютърните фирми.

Това което правят хората от тези компании е да покажат на света най-голямото достойнство на Next – възможността  за лесно програмиране и подобряването и усъвършенстването на този процес, от който могат да се спестят значителни количества средства. След това разпространяват статистиката според която една добра програма може да бъде направена с Next за около два месеца, докато същата програма ще бъде направена с помоща на продукти от Sun (един от основните играчи на пазара) за около две години. Така Next става популярна в програмистките среди като платформа за бърза и качествена работа, която е по-бърза от продуктите на  Sun с около два до девет пъти.
От тези маркетингови стъпки се покачват и продажбите на Next. Привлечени са големи инвеститори като Canon с инвестиции от над 100 милиона долара.

Следващата стъпка е насочена срещу платформата Windows на Майкрософт като убеждението на Джобс е че тази ОС е  изключително неудобна за развитието на програмни продукти. Той желае да покаже на програмистите истинска платформа за програмиране в лицето Next. Той иска да измести Майкрософт от пазара на ОС за производетили на софтуерни продукти, особено за малки бизнес компании с малък персонал и ниски приходи, които се нуждаят от бързо и евтино разработване на продукти.

Главаната цел е да позволи на малките компании да използват готови  програмни библиотеки, като по този начин значително намалят времето и разходите си за направата на програмни продукти. Тук Джобс казва поредното си сравнение според което трима души използващи неговата платформа могат да направят това което могат да направят 200 с тази на Майкрософт.

Завръщане в Apple

Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с Next, компанията не става един от големите играчи в компютърният бизнес. Но такъв играч си остава Apple и те през 1996г. купуват NeXT за сумата от 402 милиона долара като по този начин връщат Джобс в компанията, която той сам основава.

Apple се възползват от платформата Next като използват нейните силни черти и ги влагат в тяхната ОС наречена Mac OS X. Освен това благодарение на Джобс компанията увеличава продажбите си при представянето на новият си продукт iMac.

През последните години компанията излезе извън своят бранш като представи продуктите си  iPod, портативен плеър и iTunes, софтуер за дигитална музика.

Интересен факт е че Джобс работи в Apple няколго години с заплата от 1 млн. долара на година, като това му носи прозвището на най-слабо платеният президент на компания. Но след това всичко си идва на мястото и сега той получава годишна заплата от 219 млн. долара.

Има и още ......

През 1986 година Джобс заедно с Едуин Кетмул основават компанията Pixar, занимаваща се с  направата на компютърни анимации. Тя се ражда когато Джобс откупува дивизия на графично студио на Джордж Лукас за 10 млн. долара. През последните години Pixar е доста известна благодарение на филмите си “Toy Story”, “Finding Nemo” и “The Incredibles”.


Коментирай свободно: