Биография на Сергей Брин

- Секция Други

Сергей БринАко сте използвали интернет просто няма начин да не знаете какво представлява търсачката Google. Личността, на която е посветена тази статия - Сeргей Михайлович Брин е един от основателите на компанията собственик на тази търсачка и това е Google Inc.

По настоящем Сергей Брин изпълнява ролята на технологичен директор в преди малко споменатата и всеизвестна компания. Сега Google не е просто търсачка, това е един от най-мощните интернет гиганти, който носи огромни печалби на своите собственици (и инвеститори, защото вече можее да си купите дял от нея на борсата NASDAQ), ако не ми вярвате само ще ви спомена текущото състояние на Сергей Брин, то е оценено от списание Форбс на 11 милиарда долара, което никак не е зле :).

Сeргей Михайлович Брин е роден през 1973 г. в Русия. Той не израства там, още в ранното си детство през 1979г. семейство Брин се местят да живеят в Америка където бащата на сергей работи като професор по математика в Университета в Мериленд, а неговата майка е специалист в НАСА.

Интереса на Брин към компютрите датира още от ранно детство. На девет години той получава своят подарък-мечта от баща си - Commodore 64. Компютъра не стои без работа, той е използван от Сергей за своя помощ при решението на някои проблеми, които му възлагат по математика когато е в учиище. Така той успява да впечатли своите преподаватели. След завършване на училище продължава обучението си в Университета Мериленд в специалност компютърни науки. По-късно през 1993г. получава бакалавърска степен. За да завърши своето образование Сергей Брин кара магистратура в Станфордският университет като трябва да я завърши през 1995г.
В този университет той среща другият основател на Google - Лари Пейдж. Тяхната първа среща е, защото Брин трябва да разведе Лари из университета. В самото начало на тяхното приятелство разговорите им са само спорове по всички възможни теми, които подхващат. Скоро обаче откриват общият си интерес, а именно получаване на информация от големи хранилища на данни.
Те не чакат дълго време и започват работа върху този проект, който по-късно се превръща в търсачката Google. Те виждат, че идеята им е доста интересна за това се опитват да я продадът на някоя компания за да я реализира, но така и не успяват. Поради тази причина те правят бизнес план и изчисляват, че им е необходим 1 млн. долара за да стартират собственият си бизнес с обработване на данни в интернет и търсенето им от заинтересовани потребители.
Те поемат този риск и през 1998 г. се ражда компанията Google в Менло Парк, Калифорния. Тя се разраства със заплашителни темпове като броят на служителите непрекъснато расте и това налага Google да се премести на по-удобно място и то е Маунтаун Вю, Калифорния.

Google Inc от самото си раждане е обект на много иновации и разширяване. Така се стига до 2004 година когато са представени тримесечните отчети на компанията, в тях фигурират огромни нетни печали от 805 млн долара.
Ето защо Сергей Брин е класиран на 16 място в класацията на форбс и е 2 ри по-боратство в класацията на 400-те най-богати американци под 40 години.


Коментирай свободно: