Биография на Пиер Омадаяр

- Секция Други

Пиер ОмадаярПиер Омадаяр е роден в Париж, Франция. По-късно той и неговото семество се местят в Мериленд заради работата на баща му в Johns Hopkins University Medical Center.

Омадаяр се "сблъсква" с компютрите още в средното училище като  завършва и  специалност "Компютърни науки" в Tufts University през 1988г. След това работи в поделение на Apple, което прави софтуер за Макинтош. През 1991 г. той заедно с още трима  приятели основават Ink Development Corp, която по-късно преименуват на eShop Inc., заради отношението й към интернет търговията ( в тази компания той разбира истинската сила на интернет търговията). Той работи в тази компания до 1994 г. , след което започва работа в General Magic, компания занимаваща се с разработка на софтуер за мобилни апарати.

Докато живее и работи в San Francisco Bay Area той се сгодява за  Памела Уесли. Една нощ повреме на вечеря тя  споменава, че има хоби да събира и продава определени предмети. За целта имало специална група от ентусиасти, които си обменяли предметите из цялата територия на САЩ, но точно  там където са момента в San Francisco Bay Area нямала къде да ги продава. Омадаяр решава, че може да се реши този проблем като се създаде нещо като онлайн аукцион за продаване на колекционерски предмети директно човек на човек, за това започва работа по своя нов проект.

След като завършва работата той помества  страницата  в интренет през 1995 г. като я нарича  Auction Web. Бизнесът буквално експлоадирал след като огромна маса от хора се регистрират в нея и започват да търгуват огромен набор от предмети онлайн.

Омадаяр решава да основе  компания, която да се грижи за разцвета на сайта.  Издръжката й идвала от малка такса, която се вземала за всяка покупка реализирана чрез  сайта.  Скоро печалбите  започнали да надвишават заплатата от  General Magic затова Пиер решава да вложи цялата си енергия в своя нов проект и напуска работа.

През 1997г. Омадаяр променя името на компанията  на eBay. По време на тази година eBay хоства близо 800,000 аукциона на ден, а през 1998 г. регистрираните потребители надвишават милион. Бизнесът на Омадаяр се разраства и той решава да вкара компанията на борсата, следват и много нови назначения, който имат за цел да улеснят работата в компанията.

През 2003 г. реализира продажби на стойност 2 милиарда и бройката на регистрираните потребители нараства до 95 милиона продаващи в над 45 00 категории. В момента за да разшири допълнително дейноста си  eBay започва да навлиза и в други континенти като Азия и Европа.


Коментирай свободно: