Биография на Лари Елисън

- Секция Други

Лари ЕлисънЛари Елисън  е роден на 17 Август 1944 г. в Бронкс, Ню Йорк. Когато  е на 9 месеца неговата 19 годишна майка го дава на нейните леля и чичо за да го отгледат.

Лари Елисън израства в малък апартамент в южната част на Чикаго той започва да владее добре математиката и  за това  отива да следва в University of Illinois. По време на последните изпити от  втората му година научава, че неговата майка (която го е осиновила) е починала, за това той прекъсва своето следване. След това  отива в University of Chicago, но отново прекъсва, този път след първият семестър.

Лари Елисън усвоява принципите на програмирането в Чикаго. През следващите осем години той се премества от една работа на друга, работи като техник за Fireman's Fund, Wells Fargo. Като програмист той работи в Ampex. В Ampex той прави огромна база данни за ЦРУ, тя носи кодовото име Oracle.

През 1977г. и негов познат от Ampex създават Software Development Labs. Техните печаби са от консултации за корпоративни клиенти до момента, в който Лари Елисън не прочита статия от E. F Codd относно за концепцията за Structured Query Language (SQL), която е разработил в  IBM, но IBM не са видели никаква реална изгода от това и са пренебрегнали проекта. Лари Елисън и неговият партньор виждат потенциал в този проект. Те създават програма за бази данни съвместима едновременно както с mainframe така и с desktop компютърни системи и преименуват тяхната компания Oracle, също така намират и първите си клиенти - Wright Patterson Air Force Base и ЦРУ.

През 1980г. Oracle има само пет служителя и печалбите са по-малко от 1 милион долара, но през следващата година IBM започват използват базите данни на Oracle за техните mainframe системи и през следващите седем години продажбите на  Oracle се удвояват всяка година.

През 1990г.  Oracle за първи път претърпява загуби и се появява възможността да банкрутира, но  Лари Елисън променя състава на своята компания, уволнява голяма част от персонала и го заменя с опитни служители.Това заедно с факта, че новата версия на тяхната база данни, която правят е много успешна превръща компанията  отново в печеливша.

Компанията  Oracle се разраства все повече през 90-сетте години като много банки, автомобилни компании и летища започват да разчитат на тази база данни, в днешно време Oracle печели много  и от растежа на интернет търговията.


Коментирай свободно: