Биография на Джеф Безос

- Секция Други

Джеф БезосКогато е на 14 години Безос мечтае да бъде астронавт или физик, мечтата му е дошла от дядо му, който е бил член на комисия по атомна енергетика. Безос е пленен от инжинерните науки и затова сам изобретява много неща в гаража на родителите си. Също така прекарва голяма част от свободното си време в ранчото на дядо си в Котула, Тексас където ремонтира вятърни мелници и върши друга инженерна дейност.

След като завършва гимназия в маямското училище Palmetto High School той става студент в Princeton University където учи електрическо инжинерство и компютърни науки. След завършването си през 1986 г. Безос започва работа в FITEL - компания от Ню Йорк. След две години той сменя работата си и работи за Bankers Trust Company отново в Ню Йорк, там той се издига и през 1990г става най-младият вице-президент на компанията.

Вице-президент е само първата от важните позиции, който Безос заема в ранният етап на своята кариера. Безос работи за D.E. Shaw & Co. от 1990 до 1994г.  като отново се издига и става старши вице-президент.

След това Безос решава да започне собствен бизнес и заедно със своята съпруга се мести в Сиатъл където проектира сайта Amazon.com заедно със своят новоочреден тим. Първо правят голяма база данни с филми, книги, музика за продажба в интернет. В началото печалбите от Amazon.com са близки до нула, но след това тази компания балгодарение на големият труд на Безос и неговият екип започва да става  печаливша като през 1997г е вкарана на борсата, а през 2000г. печалбите от нея възлизат на 1.92 милиона долара като се превръща в най-голямата и печаливша интернет книжарница.


Коментирай свободно: